Erwtensoep

Vandaag maken we erwtensoep. Zoals je die kent van mij.

Ingredienten

4 schouderkarbonades

4 speklapjes

5 vastkokende aardappelen, afhankelijk van het formaat.

1 zakje bladpeterselie

1 kg erwten

4 winterpenen

4 rookworsten

1 Knolselderij

3 preien

2 blokjes groentebouillon

Bereidingstijd: 3 a 4 uur.

We beginnen!

Doe de erwten in een zeef

Was de erwten tot er schoon water afkomt. Dit gaat niet in 1x, voor 1kg ben je ongeveer 4x aan het zeven.

Hak de wortelen tot blokjes

Kook 3 liter water en voeg de erwten toe. Voeg ook de speklapjes en de schouderkarbonades toe

Maak de knolselderij schoon met een kaasschaaf

Ik had wat over, hij was te groot. Doe dit op gevoel

Inmiddels kookt de boel. Van het vlees komt schuim af. Haal dit weg en gooi weg.

Nu de prei.

2 of 3. Ligt er aan hoe dik ze zijn.

Snij ze doormidden, maak er reepjes van en was ze goed in een zeef, Prei groeit in de grond, en we willen geen grond eten.

Mik de prei bij de rest van de groente.

De aardappelen.

Tot blokjes, en bij de rest van de groente.

Haal het vlees uit de pan als het gaar is. Maar, dat kan waarschijnlijk nu, als je dit recept volgt. Laat afkoelen.

2 blokjes bouillon, mag in de soep verkrijmeld worden.

Wat hebben we veel groente!

Alles mag in de soep

Flink roeren

Zet de soep als het kookt op een warmhoudplaatje, anders gaat het veel te hard.

Blijven roeren, anders bakt het aan, of krijg je een klontering van erwten op de bodem.

Laat ristig pruttelen, deksel erop, randje openlaten zodat vocht kan ontsnappen.

Het vlees is nu afgekoeld. Snij de speklapjes in kleine blokjes. Het vet dat je eraf snijdt doe je in een apart bakje.

Hetzelfde geldt voor de karbonades. Bot verwijderen en het vlees in blokjes snijden, vlees en vet scheiden.

Blijf de soep roeren

Voeg het vlees toe

Bak het vet uit in een pan tot het goudbruin is. Het vet gooi je weg, de harde blokjes mogen in de soep.

Rookworst!

Halveren

Stukjes van maken en in de soep doen

Nog even pruttelen, en lekker eten!

De bladpeterselie hak je klein en doe je over de soep als je dat wilt.